Sunday, December 6, 2009

hepi besday diri sendiri..hihi

smlm..6th december 2009 merupakan besday saya...HAPPY BIRTHDAY TO U SHERA!!!
mlm 5th december bertolak ke ikuta sbb 6th december pagi saya de exam kat meiji university...
lps hantar mereka2(sha, fatin n matle) ke rumah mangat sy n encek beko g saizer jap teman encek beko mkn..dan..di ctu lah die wish n sy menerima hadiah yg x saya sangka2...jeng3..tenkiuuuuuuu..suke sgt3.....sgt2 suke....again tq so much mr hazmi hijazi for da present...wink..wink..wink(^_^)
blk kerumah mangat menerima hadiah pulak dr cik sha..tenkiu cik sha for such a lovely present:)
sori encek mangat meminjam rumah anda utk satu mlm bg membolehkan sy fatin dan sha tdo ngan selesanya..kekeke
bkak fb pun rmi org wish..thanks so much my frens 4 da wishes..reply sket2 kat fb then sy tertdo..(*_^)
soknye bgn pagi2 wat bfast ngan cik sha...x pnah2 kitaorg abeskan sebungkus roti b4 dis tibe2 pagi tu habis sebungkus roti 8 keping tu utk kitaorg berdua je..selalunye sebungkus roti tu seminggu pun lum tentu abes..kekeke...kite semakin maju sha..hihi
lps mkn mintak tlg roy tunjuk jln pi meiji U..sori la roy kaco ko pepagi yg sejuk tu..ingt bukit tokai tu dah cukup tggi tp bukit kat meiji U tu lagi tnggiu rupenye..da le lame x exercise so mmg semput la..hihi
masuk bilik exam..lum stat exam sy dah pk cepat la abes xm..kekeke..nmpk sgt la x study kan sbb xde prsn pun nk amek xm..kekeke..
315 abes xm..kluar bilik then terus g umah roy..d ctu mereka yg merupakan bakal bapa2 mithali(mintak2 la kan) sdg menyiapkan mknn..nasi beriyani roy mmg superb..n cheese kek encek hazmi buat amatlah sedap..ade bakat rupenye encek hazmi ni so lps ni bule la buat lagi kan??kekeke..mkn beramai ramai..bahagia..fufufu~~
tenkiu u all for da very delicious foods..
lepak2 then bergerak ke tempat boling..lokasinye..round 1 machida..call encek mazer skali..men sampai 5 game mmg x larat la saye..kekeke..lps boling purikura jap reramai then balek...
sblm smpi tokai tetibe lapar kami singgah di saizeriya...smpi2 kms2 sket then tdooooo..
satu hari yg amat menggembirakan...tenkiu kps warga2 meiji sekelian...n of course thousands thanks to encek beko yg byk bersusah payah pd hari itu...doumo arigatou gozaimashita minna!!!!

Wednesday, November 18, 2009

nmpk ke jln tu??

lame x update..ade je bnde nk ditulis kat cni..
tp nye..
sayenye mlsnye..hihi..x tertulis tulis...
tambah2 mase sejuk ni.。。
owh terase masa itu sgt suntukkk...byk bnde nk kena buat bukan??sy rase anda pun begitu..
mggu ini rase agak tensi dgn kenkyuu mate saye..
sbb die suke mungkir janji n tak tepati mase..mule2..masalahnye die yg berjanji..bukan saye!
yg tak tahan suh sy tulis lg dlm diary date n time spy sy x lupe or lmbt..tp sy tak tulis pun..die tulis..
esoknye..
huhhh!!!ko yg lambt!!!tensen mnggu...xpe la..mls nk kecoh2 maka sy teruskan usaha kami cari cara nk guna kikai(mesin) itu..tp x jumpe...so balek je jumpe esok la..
the next day die berjanji lagi..kul 10 katenye!sy da ckp da jgn lmbt..kalu lmbt ke gtau la ...
maka esoknye saye saje lmbt2..dlm 15 menet lmbt camtu..saje mo tgk reaction die.. bile smpi depan lab sy tgk dr luar lampu da berbukak..owh..die dtg awalkah???..kata hati saya..bkak2 pintu xde org..nmpk beg aje..
x tau beg sape maka sy pun pegi bilik sebelah nk tgk nama sape yg amek kunci n bkak bilik tu..
owh..yappari..bkn die..mochizuki yg bkak(sy xpasti die ni kenkyuu mate saye ke x sbb kami guna kikai yg same tp application nye lain2 tp die menganggap kami buat kenkyuu same2 dan hasilkan satu ronbun yg same nnt)..huu..whatever la..
pastu sy dan si mochizuki ni berusaha utk menggunakan kikai itu tp malangnye x reti juga..
da dekat pkul 2 ni kenkyuumate sy x muncul2 gak..mls pk pasal die maka kami pun pk cara penyelesaian utk masalah td..bincang punye bincang last2 da blank kena tnye sensei gak ni..
punye la cuak nk ckp tp seb baek la mood sensei baek..
diskas2 sket ngan sensei br la rase lega sket..
then kami blk ke lab n bincang ape yg patut dibuat esok setelah diskas ngan sensei td..bincang2 smpi da abes bincang kenkyuumate saye x muncul2 gak..huhhh..hampes btul..ni bkn lmbt ke hape..x dtg trus dah...pas ni lantak die la..nk dtg..dtg..xmo dtg suda..seb baek la ade si mochizuki ni...ade la sket smgt sy nk berkenkyuu..huhu..siap si mochizuki ni pun kutuk die ckp si okada ni 役に立たない(xguna btul)..
sblm blk si mochizuki ni ckp...”先はきついと思ったけど今は道が見える。。一生に頑張りましょう~”
maksud nye "td rase susah gile tp skang da nmpk dah jalannye..marilah same2 berusaha~"
huuu...nmpk ye jalan??doakan sy nmpk jalan itu juge~
mudah mudahan semuanye dipermudahkan..hopefully..ameen~

*mggu ini marilah rehatkan minda dgn berkoyo..yeayyy~*





Monday, November 9, 2009

sejuk n panas

cuaca this year agak x betul kan..
kejap panas..kejap sejuk..
kalu pns kdg2 mcm awal2 nk natsu pun ade..kalu sejuk tu sejuk gile..
mcm mggu ni jugak la..ade berita panas dan berita sejuk..
berita panas nye sume tau kan bout hadi n keri..
n yg sejuknye alhamdulillah mereka semakin positif n marilah kita doakan agar mereka cepat sihat n kembali seperti sediakala..
congrate juga kpd cousin sy kerana telah slmt mnjadi suami org n alhamdulillah majlisnye berjln dgn lancar..meriah sungguh kate mak saye..(sy nye majlis camne la agaknye ye)<---berangan jer!! bkn berita je ade pns sejuk..prsn sy pun mggu lps ikut cuaca..kjap pns..kjap sejuk.. ye la mggu yg agak bz kot sbb kengakusai..bdak2 jepun ni pun kdg2 ikut kepala die je.. n hari jumaat til smlm sy berada di shibaura..so mmg bz la kan..tdo pun x menentu dah skrg.. kalu2 prsn sy tgh pns tu mintak maaf la ye kpd sape2 andai nye sy terkasar bhs tersilap kate.. yela mane la tau kan kdg2 tanpa sy sedari sy telah mengguris hati anda..ampunnn~ haishh..makin lame makin x tersusun dah masa saye..cmon2..byk bnde nk kena settlekan nehhh just hope for the better utk hari2 yg mendatang... kekuatan..kembalilah kepadaku!!!!

Monday, October 26, 2009

almost 2 months!!

yesterday conversation...

shera:salam dr suhaya..r u there??

pertanyaan tidak di reply..die x online la tu...ok tggu la mlm sket..

mlm...
hp ku berbunyi..msg masuk..tp aku x sedar..tido mati..letih2..hehehe
msg from dr suhaya..

dr suhaya:shera im sorry i didnt go to unisel office today..today we have interview session for applicants in malaysia.. i have read ur offline msg..is there anything dat i can help u??

shera:owh dr..sy nk tnye bout result interview je..when the result will be announced??

dr suhaya:tadi diaorg ckp maybe dlm bulan 1..sbb dah hujung2 tahun ni susah nk kumpul semua jawatankuasa..encik ali pulak bercuti pergi haji..utk YPM level ade 2 level pemilihan lagi...

shera:owh yeke..yela dah hujung2 tahun ni mebe susah nk kumpul sume org..ade mcm2 hal kan..(dlm hati mak aih lmbt nyerrr)

dr suhaya:result UIA if diaorg dah buat pemilihan maybe kuar awal sket dr result ypm..if sape2 yg btul2 minat nk jd lecturer n nk smbg PHd sy syorkan terima je tawaran mereka..YPM x janjikan apa2 after u grad..bkan sng nk dpt kerja skrg..if ditawarkan oleh UIA u all dah ade kerja n scholar utk smbg pfd dah ada..

next conversation x perlulah ditulis lagi kan..

anda tahu kan ape yg ingin sy katakan disini..result kuar bln 1!!omg..bln 11 ni nk kena byr yuran pendahuluan dah..bkn sikit tau(150000 yen=rm5500)<----bagi sye byk la tu sbb sy mesken..kalu org kaya mebe bg die cam rm 55 hengget je kot.....sy tahu sebahagian dr rakan2 sy yg lain pun mengalami masalah yg sama...kalu dpt syougakkin alhamdulillah tp kalu x dpt burn aje lah duet begitu sahaja...

maybe sy perlu stick kpd plan asal..mungkin itu yg terbaek..
jya..お父さんとお母さんの相談聞いてみましょう~

Friday, October 23, 2009

2nd final destination

niat di hati sejak smlm ingin ke lab hari ini..
tp..mmndgkan smlm tdo pun dekat2 pkl 3 lebey..
alamatnye ngantuk le hari ini dan bgn agak lmbt..huhu
sempat je kalu nk g lab tp..MALAS...
tp..bile encek beko ajak tgk wyg rajin la pulak jd nye..hahaha
tgk final destination..for me it was my 2nd time sbb sy da tgk time kt msia ari tu..
tp encek beko br nk tgk..huhu..we decided to watch it with 3D..
kesian die asek tutup mata aje..
sy pun camtu gak mase first time tgk..
da 2nd time ni da tau part2 mn yg x best utk d tgk time tu tutup la mate jap..hihi
tgk cam best je trailer satu cite ni..ape ek tajuk die..pandorum kot..next month br release..jom tgk~

Wednesday, October 21, 2009

its over...

yes..it's over..
the time that i have been waiting since yesterday is already over..
actually i only started the preparation for ypm interview last night..
sblm2 tu i assumed that i won't attend the interview..
but after dinashihati dgn itu dan ini oleh org sana dan org sini..then i decided to go..
kelam kabut la duk membaca proposal..susun2 ayat...berbelit lidah nk menyebut pktn2..
thank u to encek beko coz helped me with the preparation..
rase ringan sket kepala after my turn is over..
just went for the interview to gain experience...and bout the scholarship...
if i get the scholarship camneee????
fikir-fikirkan la ye shera.....

Monday, October 19, 2009

terai menerai!

weekend datang lagi!!
owh..agak bingung pk ape la sy nk wat pada weekend ini..
cam biase..encek beko mengajak warga2 meiji pulang ke kg halaman menjenguk takahasi tei aka rumah beko..die pulak teringin mkn sate maka die pun bkr sate kecil kecilan aje..
saye wat plak terai menerai buat rojak tp edisi terhad la..sape cepat die dpt..hihi..da le tak reti..maen belasah aje buat ikut resipi..
rase die??ermmmm..saye pun x pndi nk menilai..tp nk compare ngan mamak nye rojak tu mmg jauh la kan..dgn brg yg kurang nyer..hihi..kalu mahu tgk resipi nye klik sini ye
lps mkn saye ngan fatin layan talentime kat youtube..ok la cite die..dan saye pun dpt belajar beberapa bahasa tamil..hahaha..
kalu org tu tgh ckp bhs tamil tp subtitle x kuar cik fatin tukang translate..fatin terer bab2 bhs tamil ni..kalu nk blaja bleh srh die ajar..hihi..
abes talentime layan tomtombak la...macam2 aznil la..merepek tul la kitaorg berdua..gelak smpi sakit perut tgk dak2 kecik berkate kate..hihi..

ahad pulak amat lah busan pada siang hari nyer..maka pada ptg ahad itu bermulalah aktiviti terai menerai yg kedua saye..puding pelangi..
sumber resipi mane lg kan kalu x my resipi..hihi..sile klik sini utk resipi
pelagikah?kaler ade 3 je..coklat,merah n hijau jer..cmne ni??bule la tu..terai je lah sheraaa..
dah hasilnyer..silelah lihat die bawah..huhu

puding pelangi comot momot!

selepas dipotong..huhu..x pelangi lgsg!

hantar sket kat umah beko pastu bdak2 ni ajak berkaraoke la pulak..takpe2..hari ni wpun isnin tp sensei xde..sensei pegi US mggu ni...bleh la maen2 sket mmgu ni....(^_^)


eh..tibe2 ade gmbr ni..tq org yg blnje sy eskrem sempena halloween ni @baskin robin(^_^)

Sunday, October 18, 2009

layout baru tp...

huhuhu..sudah tukar layout..tp agak bingung dgn layout baru ini..haishhh

Wednesday, October 14, 2009

yes..im one of da victim..BEWARE!

since blk ke jepun after raya..br la hari ni nk update blog..huhu...byk bnde nk tulis..tetapi ehem2..bz lah kottt...huhuhu
okes..disebabkan rmi bertanye..maka akan sy ceritakan...what had happened to me yesterday..
smlm..dah la agak x btul sket otak..blk2 dr lab tgk ade la surat sumitomo smpi..mule2 mls la nk bkak kan sbb tau dah crdt card last month gune sket je..
tp..surat itu mcm memanggil manggil sy suruh di cek juga isi kandungannyer..
sy pun amek la surat tu dan buka..
alangkah terkezutnye diri ini..apabila mendapati bill yg tertera adelah 44723 yen!!!
last month sy gune card crdt only 4710 yen sahaje ok!
bill yg selebihnyer berjumlah 40013(rm1500) yen adalah dr syrkt BETAMAX VOIP CREDIT
bile mase la sy ade hubungan sulit nagn syrkt ni..sy xde pun beli credit dari die..
sy musykil dgn syrkt ini dan google la di internet..
dan..ini salah satu hasil goooglean saya..sile click..ok
dr ctu sy mendapati bahwa saya adalah salah seorg dr mangsanyer..
nk call bank srh cancel card x bule..da lebeh pukul 5..terpakse lah tggu hari ini..maka tadi saya call dan bank dah cancel credit card saya n akan bg saya card baru..ntah biler la dapat agaknye..
sy nk kepastian sy tnye..adakah sy kena byr 40013(rm1500~) tu..die jwb x..naseb baek laaaa..alhamdulillah..
sy rase x kena byr sbb duet dr account ditolak pd 26 hb ni..kalu die dah tolak duet dr account bank sy mebe da x bule refund blk duet tu..
tp sebab x tolak lg tu yg sy x payah byr kot..kalu x..hilanglah 40000 yen ku begitu sahaja(bule beli beg coach tu..due pon bole..tiket blk msia kalu de offer pon leps tau!)
sy tak tau la cmne crdt card sy bule terlepas..da la tarikh die gune tu mase tu sy kat msia(3 tarikh yg berbeza..25,27 n 29 sept...satu hari 100usd..3 hari 300usd)
mase kat msia sy guna skali je crdt card byr bill medical check up..tu pun visa card..bkn master card..yg kena tu master card..
sungguh pelik la...
sy rase mebe sbb antivirus sy da expired..then time2 shoping online sblm2 ni mebe ade org try2 hack kot dan die berjaya...mungkin la..sy tatau la cmne org tu bule gune card saya...
apa2 pun bersyukur sgt..kawan2..berhati hati lah..pki la antivirus kat komp tu..
mase shoping online pun take care lah yer no crdt card tu...kowai yo~~~


ni lah bil nyer..3 kali tau..3 kali!

Monday, September 14, 2009

mggu bz

huhu..da lame x update...
maklum le bz..
kesana kemari..
nk dekat raye la katekan..
time2 ni la rmi ajak berjumpe..
smpi kdg2 nk ckp kat ayah nk kuar pon rase serba salah...
yelah asek berbuka ngan mmber je..
so memandangkan cuki blk so complete 1 family smlm ayah bwk kitaorg buke kat luar(sblm ni buke je kat luar but x complete..cuki xde)..
sy menolak sume pelawaan utk berbuka bersame rkn2..
nnt kang ape pulak ayah ckp kan..that night mmg da khas ksgkan utk family..
so that night memang puas ati tul mkn..
memule nk mkn buffet tp bile pk2 balek x mane termkn nye buffet..
perut kcik..membazir je nnt byr mahal2..
so decide utk mkn ikan n seafood..we went for ikan bakar pantai jeram..jauh gilos ayah bwk..die ckp ctu sedap..smpi2 je penuh gile meja..sume dah reserved..seb baek ade 2 meja lg ksg..kalu x kecewa ayah..huhu..ingt x rmi org..skali..huhuhu..terus ayah mintak contact no org tu..sng nk reserved lenkali...
if yg kat tanjung harapan tu ayah ckp ikan die x fresh..die amek dr pasar borong...
if yg kat cni ikan n seafood die sume fresh dr nelayan2 yg br blk dr laut..
harga pun murah la if nak compare ngan tanjung harapan..
puas hati dan berbaloi..sume2 mkn dlm rm120(ikan siakap sweet sour,jenahak stim limau,udang grg berlada,stg grg tepung,kailan ikan msin,telur dadar,tomyam,fresh orange 1 jug)..sy bajet sume2 rm200..sgt terkejut bile ayah ckp rm120..but if dekat umbai kalu byk camtu mau dekat2 rm200 ayah ckp..umbai lg la mahai..alhamdulillah..bersyukur dgn mknn yg ade..
seb baek x g buffet..if buffet for 5 person da dekat rm250..konpem x larat makan sume food kan..so better mkn order la kot..
blk tu perut msg2 knyg.. x smpi sejam umah da gelap..hihi..sume knyg n letih..
maklum la..siang tu sume wat keje..cuki lak ajak sy teman die shoping bj raya..mmg letey la mlm tu..hihi...bile time sahur..mak msk nasi goreng..sume mkn cket je..knyg mlm td x abes lagi..hahaha..
esok berbuke ngan cik nur lak..uppss..tuka2..da mnjadi puan nur..tggu next entry ya..hihi

Thursday, September 3, 2009

detink bertiga

smlm..
sy yg bukan watak utama keluar ke mid valley bersama due org watak utama cik ain dan encik roy...hahahaha...
xde la..asal2 nk kuar nagn ain jln2 shoping..pastu ain amek brg kat roy..pastu kami jln2 la bertiga(penyibukkah saye?)..hihi
tetibe si roy ajak tgk wayang..tgk la final destination yg smlm first day di tayangkan..
cite die..mak aihhhh..sungguh mendebarkan..kdg2 sy tgk sebelah mata je(baik takyah tutup sbb same je nmpk kan??)x pecayee?pegi la tgk sendiri...hihi
lps tgk wayang shoping2...jln2...smpi penat...hihi
pas solat smbg balek shoping then dak2 ni call tnye nk buka kat mane...
decide punye decide ok..we go for nando's..
pegi la nando's nk book utk 9 org..
pegi2.."kalu nk book kena order sume org nye menu n kena byr"..
pakcikk!!mcm mane sy nk order..kawan2 sy yg laen blom smpi..mn sy tau derang nk mkn apeee..pkcik ni..x gentleman btullah...xpelah pkcik..sy nk carik kdai abg macho la cmni...
ok..next..sasaran nye laksa shack je lah..sng..
ok abg macho sedang mennti dgn memegang menu di tgn...usha punye usha menu die..ok lah bang..sy nk mkn cni la..
bule reserved x??bule2..tp kena order n byr dulu..aikkk?kena sume org ke??x dik..3 org ni je pun xpe order dulu...
okess..cantikkk...abg macho mmg memahami kami...hihi
order2...then pergi smbung shoping balek..hahaha...
lagi stengah jam nk berbuka dak2 ni(mangat farah shahrin matle fatin) smpi..cik as x jadi berbuka same...
mknn die nasi ok kot..tapi laksa die x sedap katenye..hihi..mmg pun..agak manis..masam2 sket la br best..hihi
pas mkn borak2 sume then pulanglah ke rumah masing2...
sronok2 berbuka beramai ramai~

Tuesday, September 1, 2009

msia oh tanah air ku

huhu..slm first day bkak pose wit family...bkn family sy sahaje malah pkcik n makcik sy turut dtg berbuka bersama kami..
sgt meriah...pagi2 sy bgn awal tlg maka ayah kms2 rumah..baekknye shera ni kan:P
pas setel sume kerja kami berempat sume duk dapur lak..
kerja2 memasak utk berbuka akan dimulakan..hihi
abg saya msk ikan bkr..ayah sy lak kerja die x lain x bukan tlg kupas2 bwg potong itu ini..
mak saya selaku chef utama memberi arahan ala2 kapten kapal beri arahan pada anak2 kapal..
saye lak tlg die wat mi rebus...hihi
segala persiapan berjln lancar da siap tepat pada waktunye..
memandangkan yg laen aga bz maka mak sy srh saya g bazar sorg2 aje..huhu..
beli mknn yg di srh dan yg saye nk..
sgt menahan nafsu ketika dibazar..tgk nk mcm2..tp saya tabahkan hati...
beli sket aje..sbb sy tau sy x mmpu nk mkn byk2..perut kcik aje..ayah pun da pesan jgn ikut nfsu mmbeli..nnt tak habis sape nk mkn..hihi
pulang..sy buat air dan berbuka beramai ramai...SERONOK!!!!
pas solat yg lelaki kuar tah g mane..yg perempuan dan kanak2 duk umah aje...
open table cam biase...
makcik2 saye n mak saye mule dah bkak cite derang..
mengimbau kembali zaman2 silam meraka..
huishh..berjurai air mata tatkala mendengar cite dr mkcik2 sy tentang zaman2 dernag kcik2 dulu..
atuk saya...seorg yg amatlah garang....
sgt2 grg katanye(sy x sempat jumpe die)
nk beli ksut sekolah ke baju skolah ke sume die x bg..baju raya apetah lagi..pki je ape yg ade..
tak mcm ayah2 org lain..belikan anak derang itu ini..tp atuk sy x mcm tu katanye..
pegi skolah pkcik2 mkcik2 saye sume berkaki ayam aje..
pakcik sy pun penah die kejar ngan parang..
nk bakar rumah pun ade...
sungguh terkesima mendgr tahap kegarangan die tu..lain benar2 ngan ayah2 kite zaman sekarang ni kan..
bersyukur~

Saturday, August 29, 2009

30 ogos 2009

jam menunjukkan pukul 4.11 am..br lepas sahur n solat..
beg sume da siap..
sat g kul 630 da nk gerak pi hon atsugi utk amek bas ke narita airport..
akhirnye..hari yg dinanti nantikan tiba...perasaan bercampur baur..hihi..
selamat tgl pair ikoi..selamat tgl tokai..utk sementara waktu..
flight pkul 130 pm n smpi klia kul 740pm..
ohhh..da terbyg da wajah2 org2 tersayang..hihi..
malaysia..im ready 4 u~
hihi..eksaited2~
sehingga berjumpe lagi di laen masa..

Monday, August 24, 2009

its hard for me...

alhamdulillah..
today is the 3rd day all muslims enjoy their fasting day..
hopefully this ramadhan will be more barakah to me n all muslims than the last ramadhan..
keep it up guys...may Allah guide us to the right path...
ow ya i guess it's still not late for me to congrate those who have been received a scholar(scholars) to pursue their master next year..(congrate encek hazmi)
as for me..i've failed the interviews both for UMP n UNIMAS..
rezeki masih belum menyebelahi saya..
and rakan2 yg senasib dgn saya..i believed ade hikmah di sebaliknya...
n..right now..i am in a bit confusion...
confuse to decide what is the best for me in the future..
yes..future is unpredictable..but we have to choose the best for our future...
and to choose the best is not an easy things..
i have to consider for many things before i make a decision...
n that's hard for meee......
this week i've been always thinking about all these things..
keep thinking and thinking...
Ya Allah kau bantulah hambamu yg lemah ini..show me n guide me to the right path...
really...hard.....(T_T)

Monday, August 17, 2009

12-4=8..yessss!!

yea..yea..12-4=8...dat means another 8 days have to go to lab n then back to thanah airku terchenta..minus 4 because except sat n sun..so..another 8 days..eventhough 12 days actually..huu..im sooo excited..dunno why..feel like to buy another ticket right now if i can n have lots of money..today want to go to da lab but after had my lunch..decided not to go n just ber"kenkyuu" at home..huhu..da la yesterday with not feeling guilty..go to lab n do nothing..just maen2 internet n we help one of my japanese fren to find his flight ticket(cam biase org jepun x reti nk tempah ticket yg website die in english)..n he treated us 1 bottle of water each..then went back home n prepared to go to machida..planned to eat okonomiyaki but unfortunately..that kedai was closed..so we went to find another kdai okonomiyaki but then terjumpe one indian restaurant n its halal..so we ate there n after that berkaraoke..huuu..what a wasting day yesterday~

Sunday, August 9, 2009

here n there

bergerak kesana kemari since kelmarin..
al maklum la..cuti smggu ni kan..
maka akan di gunakan sebaik baiknye utk buat ape yg patut..
lps cuti mmg bz dah...
br ingt nk pki yukata mase g tgk hanabi hari sabtu tpppp...obi hilang la pule:(
mane la die pegi..habis sy cari merata tp x jumpe...
pastu pk2 takpe la..x kesa la x pki yukata..
tp...encek beko sgtttt baek hati krn telah membelikan obi yg baru utk saye..tq sooo much~
so kelmarin bgn pagi2 buta bersiap g hachioji...
smpi2 g umah mijah dulu amek die n comot then g uma kak oja..
jumpe ayyasy!chumil sgt3~
ayyasy da bsr...dulu kecik2 mcm muke affan ni da bsr sket ade rupe die sendiri dah..
hihi..bace2 buku bergambar ngan affan..pndi sungguh affan sbb bile tnye ape gmbr2 dlm buku tu sume die tahu..terer2..baru 2 thn tp bijak~
if sebut kdg2 mmg clear kdg2 pelat sket2..hihi
setelah selesai segala urusan d hachioji n amek brg2 mijah n comot blk tokai semula
then kami bergegas siap2 memakai yukata(men blash je pki smbil2 tgk youtube..hihi)
bile da siap trus gerak g hon atsugi pulak n tgk hanabi kat ctu..
punye la rmi manusia...janji ngan dak2 ni jumpe kat sana tp x jumpe derang sbb nye da rmi org so susah nk cari..maka kami cari port kami sendiri aje iaitu di tepi jalan ats jmbatan..
cantik sungguh hanabi nye..kdg2 ade bentuk2..bentuk love la..bentuk planet la..menarik~
pas abes tu mkn beramai2 kat ootoya...pas mkn mereka blk dulu..sy blk lmbt sket sbb settlekan tiket wayang encen den..
mmg penat sungguh hari itu..tdo lmbt da le lmbt..pastu esoknye kena bgn pagi2 lak sbb nk gerak g fuji..
pepagi da kena bgn siap2 sume utk naik 5 go me fuji..
da smpi sane bilangan kenderaan pulak di hadkan..so x bule naik melainkan naik dgn bas..
kami patah blk cari tmpt len utk pegi..pegi la tgk satu tmpt ni yg ade 8 tasik kat ctu..x ingt ape nm tmpat tu..huhu..nnt da ingt sy tulis e..
jln2 ctu..mkn2..then decide utk g gak 5 go me itu tp naek bas..
mahal tu tiket bas..1700 yen..tp da alang2 smpi naek aje la..
just ade kdai2 omiyage n jinjya je kat ats tu..
then blk n mkn kat saizer hadano..
akibat keletihan maka tdo awal smlm..takde la awal..kul 12 gak le..hihi

Thursday, August 6, 2009

byk pahala ke byk dosa??

smlm mlm nisfu syaaban...
buku lama diangkat ke langit digantikan dgn buku baru...
dlm buku lame tu...
byk ke amalan saye ekk?byk ke pahala yg sy dapat??ke lg byk dosa???
erm..hanya DIA yg tahu...hanya DIA yg mampu menilai...
hari ni bermulalah catitan pada buku baru..
sy harap sgt smg tahun ni sy dpt buat lebey baik dr tahun lps..
ye la xkan nk kurang or sama je kan..mesti la kena lg baekk!
tlglah pandu sy menuju ke jln yg benar..
wpun kdg2 ia memerlukan pengorbanan yg besar~

owh ya..jikken di lab hari ini tidak menjadi...
kena berusaha try byk2 kali..huu~
esok da jumaat..pastu cuti smggu...yeay~
pastu lab balek...2 mggu...pstu.......
BALEK MSIA!!! yeay~
sabar ye cik shera~

Tuesday, August 4, 2009

semakin panas

jepun semakin panas...
hari ni tenki yohou ckp hageshi ame..
tp..x ujan lgsg pun...x bley caye da tenki yohou ni..hihi
byk2 kan lah minum air ye rakan2 sekelian supaya tidak berlaku dehidration
terutama kpd yg baito tu..jgn smpi pengsan..
weekend mggu lepas sgt best..
berjumpe rakan2 di mitake...ber bbq beramai2..berkhemah..bermaen air dan sbginye
terima kasih rakan2 yg menjayakan aktiviti itu~
saya syg kamu semua(bak kate kamarul)..otsukaress minasan~
mggu ini pegi lab..mggu depan cuti lak dai cuti smggu..
x saba rasenye nk cuti...apetah lg prsn ingin pulang ke msia...
wpun pegi lab tp buat sorg2..encek okada mmg takde..
kalu ade pun die akan susun due meja dan kemudian tdo diatasnye..
kemudian die akan pegi hisap rokok dan seterusnye pulang tanpe berkenkyuu..
bahagia bukan jika anda menjadi die??hihihi
cuti mmgu depan plannye nk ke gunma..
jumpe peqah kun yg kurindui..
sudah lame memasang niat utk ke gunma tp hajat msih tidak kesampian..
hopefully niat utk ke gunma pade mggu depan dapt dipenuhi..
kalau tidak..duduk umah aje la saye nmpk gayanye..hihi
kalu mahu berjln jauh memerlukan kos yg byk..kan??
huhuhu..puase pun dah nk dekat..
x stat pose lg ni tp da terbyg byg mknn2 kat bazar ramadan..aish..sabar ye cik shera
sket hari je lg anda pulang ke msia..
yosh~

Saturday, July 25, 2009

akibat tidak pergi melihat bunge matahari...

owh..
hari ini
sepatutnye la kan..
pegi tgk bunge matahari..
tp..memandangkan yg nk peginye sikit aje..n cuaca x berape nk ok..
maka kami decide utk tidak pegi..huhu
dan akibat dr tidak pergi itu..sy dan cik sha decide utk keluar dr rumah juge..
kalu dah namenye perempuan...
maka tmpat yg kami tuju adelah..MINAMI MACHIDA...
huuu...bile da smpi ctu..paham2 ajelah kan...
ape lagi...
SHOPING ler..hihi
naseb baek la nafsu terkawal lagi..bile pk duet..aish..kena berjimat cermat..haha..
tp jimat ker?jimat la jugak..amek yg ade diskaun2 aje..hihi
seronok n rajin aje berjoli..belaja pun kena la rajin juge cik shera oiii!!

Thursday, July 23, 2009

malas..malas..malas!!!

ish..nape makin lame makin malas ni..asek pk nk enjoy aje..keje x gerak2..duet laju aje bergerak...haishh..x bole jadi nehhh....

Saturday, July 18, 2009

UMP oh UMP

smlm....pegi shinjuku pasal nye ade interview utk dapat scholar smbg master dr UMP...bertolak same2 ngan sha,beko n kak shima..dlm kul 11 gtu kami nek tren ke shinjuku..then dlm kul 930 gtu smpi kat Keio Plaza Hotel...borak2 sat ngan org embassy n rakan2 yg lain then gerak nek tgkat 10...ingt dlm kul 10 gtu stat...skali tggu punye tggu dekat kul 12 kot br stat turn2 kami yg sesi pagi ni..osoi jyan???biase la org msia...x punctual tu adelah perkare biase..hihi...

interview die skali masuk 5 org tapi die akan tnye sorg2 la..huhu..ade 3 org panel..pastu ade sorg encek tu mcm pemerhati jer..pastu ade due org perempuan sorg datin yg catit2 ape sy pun tatau n puan haryani yg uruskan psl kami2 ni..turn interview saye adelah pada grup yg ke tiga..saye bersame oiyour n azhar serta 2 org bdak AAJ..huu..saye blasah je la jwb ape yg terlintas di fikiran..terpulang la pada interviewer2 itu untuk menilai kami..yg penting kami da usaha utk bg yg mane termmpu..rezeki masing2 dah di tetapkan..ade rezeki ade la..kalu xde kite terime ade la..mungkin ade kat tempat lain ke lps tu kan?hihi...

lepas grup saye abes grup encek beko lak yg...pastu grup sha lak..kami x balek same pslnye sy dah tak larat nk menunggu..lps encek beko abes kami terus cari kdai makan utk isi perut yg duk nyanyi2 dr pagi tadik..hihi..sian perut..
lps isi perut terus balek..dah tak mmpu untuk berjln ke mane2 pslnye dah letih sgt..mlm sblm interview tdo lmbt psl nk prepare utk interview...dgn kertas nk print byknye..boraang die..amat memeningkan saye..huhu...

smpi umah solat2 terus tdo...nikmat gile bile dpt baring kat katil beralaskan bantal yg empuk..hihihi
da bgn tu kuar pi jusco sat then g mkn sushi..hihi..

comot bertapa di tokai pslnye ari ni die nk tgk cite harry potter ngan sha kat ebina..sy x ekot pslnye kurang minat tgk harry potter..hihi..so hari ni berehat rehat aje di rumah~


kaum2 ibu

kaum2 bapa

Thursday, July 9, 2009

EMS..terbangkan lah proposal ku ke malaysia..

huuu..sudah smggu beberape hari sy sudah tidak update blog...lately agak bz..eh..bkn agak..mmg bz..hehehe..
ok cite dr jumaat lepas...jumaat lepas saye, encek beko, cik sha serta beberape org rakan2 yg laen pergi ke shibuya untuk mendengar taklimat psl TOKUYAMA..tokuyama ni syarikat semiconductor yg bakal di buka kat srwk pada tahun 2012..die akan traning kat jepun dulu selama 2 taun b4 dihantar bekerja di sarawak..dgn harapan yg besar supaya die nk pki byk pekerja kami pun pergi la kesana(ameklah saye bekerja dgn anda!!!)..harapan kami menjadi semakin tipis apabila die hanya nk amek 8 org pekerja..huu...adekiah kami akan terpilih??hanya tuhan yg tahu(ala2 lagu in-team:P)..hihi..wait n c sama ade email dari tokuyama akan smpi dlm kotak inbox email anda sume~

ok..sabtu pulak...sabtu ade chuukan happyou-mid term presentation(sy bajet chuukan happyou lmbt..skali...kamilah org yg plg awal ken buat chuukan happyou)....cess....group saye due org..tapi tibe2 jadi bertiga sbb encek mochizuki gabung ngan group saye...saye x present pasal sy dah wat slide..encek mochizuki yg happyou pastu groupmate sy encek okada yg jawab soalan..encek okada sblm tu sumetai-dingin je ngan saye..saye dah cam x smgt dah hari tu..skali.. beberape menet sblm happyou mule br saye tau nape die dingin..sbbnye..die baru clash ngan awek die..hahahahaha..da semggu die x mkn nasi kate encek mochizuki kepada saye..patut laaa~
lps abes happyou ade konpa la plak...gile mabuk kaw2 budak2 ni...tah pape la derang merepek..sensei pun kan layan aje...ape la sedap sgt arak tu wahai org2 jepun sekelian..taubatlah kamu~hihi

ok ahad pulak...x kemane-mane..ptg lak cik mariah dtg..lepak2..mlm kami men boling..hihi..rndu kat abe rang kot cik mariah..hihi

ok isnin pulak..pegi dai..ade encek okada kat bilik kenkyuu..still dingin lagi..x reda2 lagi kot die ngan awek die..hahaha..saye pun x berani nk tego die..so kami x wat pape pun apde hari itu..saye focus pade proposal..mlm tu cik tka dtg pulak..gosip2 smpi subuh..hahaha

ok selase lak..bgn pagi2 utk ke shiga...ni la first time saye nek shinkansen..biase ade...cam xde perasaan je saye naek shinkansen itu(mebe sye tensen dgr kandou sensei membebel kat sebelah saye..huuu)..mlm tu encek beko tggu saye kat ikuta dan kami same2 menuju kerumah encek mangat untuk dinner..tq ye encek mangat,encek shahrin si pembuat cheese cake yg sedap serta encek roy..hihi

ok rabu lak...huuuuuu...hari yg sgt bz sbb wat final check utk proposal..khamis nk kena hantar dah..kalu hantar next week konpem x sempat nye sbb tarikh tutup hantar proposal hari rabu...

ok khamis..yeahhhh...proposal telah di pos ke malaysia..alhamdulillah..akhirnye siap gak..doa2 lah proposal kami diterime..amennn...tp...hari ni ade zemi!!!aiyak..x prepare ape2....huhu..mintak maap ye sensei sy x prepare ape..sy sgt bz prepare proposal sblm dihantar..tp bile pegi zemi org len pun x prepare ape2..hahahaha..sian sensei anak2 murid die sume mls2..hahaha..time clas hirose sensei sy sgt mengantuk..sy tatau ape yg die ajar pasal saye rase saya hanya dpat membuka mate plg lame tidak lebey dr 10 menet..selebihnye mcm ade batu je kat mata saye ni..hihi..blk tu pas solat sy terus tdo smpi le ke maghrib..huhuhu..sgt nikmat tdo tadi sbb dr hari isnin smpi la ke hari ini mmg saye x cukup tdo...

ok esok lak...ape yg ade pada hari esok???same2 lah kite nantikan ape yg akan terjadi..hihihi

Tuesday, June 30, 2009

tik tok tik tok

tik tok tik tok jam kat tgn sy ni berbunyi...kalu la bule tahan mase ni jgn kasi die bergerak bestnyer la kan..hihi..mggu ni agak bz pasalnye cbuk prepare utk chuukan happyou..hari khamis last week br sensei gtau bahawa sabtu ini ade chuukan happyou..kelam kabut dak2 kenkyuu saye wat preparation..termasuklah saye..jumaat g setsumei kai kat shibuya pastu sabtu hapyyou..waaa..daijyoubu kana???huhu..wpun agak kelam kabut tp bgs la kot abes cepat settle dah satu bnde spy bule wat bnde lain lak..pas happyou mereka2 ni nk wat konpa pule...hari ahad saye nk wat pe?sha??any idea??hihihi..

Thursday, June 18, 2009

mlm ini!

yosh..setelah sekian lame x blk ke kg shibaura..mlm ini sy dan cik sha akan kesana!!!yeay......akan berjumpe ngan teammate2 "saitama kental"..hehehe...x sbrnye!!!!opsssss..tp ptg nnt ade happyou.......patut ke tidak sy pegi?????saye mahu melarikan diri memandangkan saye dah wat slide n happyou due kali dah tanpa sebarang bantuan dr aite saye..maka..pada hari ini sy mahukan keadilan dgn menyuruh die happyou plak pade hari ini!!tp..sy cam bimyou2 lagik..camne nih....

hate n dislike somebody?here are the tips!

8 tips for liking someone better (or disliking that person less)

Some people are part of your life, whether you want them there or not. What if you don’t have the warmest of feelings for your boss? Your mother-in-law? Your next-door neighbor?

It’s easy to come up with a mental catalog of all the ways in which that person could change to be less annoying, domineering, passive-aggressive, arrogant, etc.—but the fact is, you can’t change anyone but yourself.

Here are some tips about how to help yourself cultivate more friendly feelings. It’s quite a strain to hide feelings of dislike; if you can manage to change your feelings, you’ll be much happier. It’s hard, but not impossible.

1. Seek contact. This is a bit counter-intuitive. If you don't like someone, you probably feel like avoiding that person, but because of the psychological phenomenon known as the mere exposure effect, we tend to like people better the more we see them.

2. Do nice things for that person. “We prefer to see those to whom we do good than those who do good to us,” as La Rochefoucauld observed.

3. Give that person a brief touch. Subliminal touching, i.e., touching a person so unobtrusively that it’s not noticed, increases people’s sense of well-being and positive feelings.

4. Lighten up. Joke about whatever annoys you, and if you can manage it, laugh about it with that person, or poke fun at your own reaction. Nothing neutralizes bad feelings like a good laugh. This can be tough, however.

5. Act friendly. We think we act because of the way we feel, but often we feel because of the way we act. So act the way you want to feel. This is uncannily effective—just try it.

6. Resist criticizing that person. When you voice your complaints, they assume a solidity in your mind that’s hard to eliminate. When your thoughts remain unspoken, they can more easily be changed.

7. Remember happy shared experiences. Recalling good times elevates mood and will help warm your feelings.

8. Be grateful. Reflecting on reasons to feel grateful, instead of reasons to be angry or annoyed, will help change your view.

so if u hate n dislike somebody..try to overcome it by using all the tips state as above..gud luck~

Wednesday, June 10, 2009

camne la bley tersumbat~

hari ahad yg lps kami terpakse bertapa kat umah kohai..ari selase pun camtu..kenape??pasalnye saluran air kat umah kami tersumbat..br je nk masuk bathroom tgk2 air bertakung..aiyak!!pegi la ketuk umah oyasan..alamak..xde umah la plak..camne nk mndi nehhhhh...sejak bile pulak la oyasan ni x duk umah..kalu x hari2 nmpk die berkebun kat bwh nu...huhu..nak x nk terpakse la p umah kohai..tmpg mndi umah depa..bkn mndi je..tdo skali..hihi..sok nye blk uma..ketuk2 lg umah oyasan xde lg org tue ni..alaaaaa..kena bertapa lg ke kt uma kohai..xpe2..kte g fudousan pulak tnye camne..pegi fudousan die ckp die call srh plumber dtg..tggu punye tggu smpi mlm pun xde gak..nk g ketuk uma oyasan ujan lebat lak kat luar..aiyakk....x ble mndi!!bertapa kat umah fatin n erny lagi la gamaknye..da la esoknye mereka2 ade chuukan testo saye n sha g kaco derang x bg study..hahaha..esoknye plak g ketuk lagi umah oyasan tp die xde lagik!!!!pastu tetibe org fudousan dtg kat kami..agaknye die nmpk kami dr hari tu duk ketuk2 umah oyasan..hihi..pastu die masuk uamh kami n cek segale galenye n die call plumber...x lame lps tu plumber dtg...tetibe lagi terdgr suare oyasan..bile pulak la org tue ni wujud...tetibe je muncul setelah 2 hari mncari die..hihi..papepun seb baek la plumber da dtg..kalu x ntah smpi bile la kena bertapa kat uma kohai..oyasan ckp saluran tersumbat sbb minyak..die srh kitaorg lap dulu pinggan yg berminyak b4 basuh pinggan..haaa???kena wat cmtu ker??xmo3..bazir tisu je..smbil bazir duet nk kena beli tisu byk2..haiyo~~~

Saturday, June 6, 2009

bbq batal but ayyasy come!

huuu...subuh terlajak sket pg tadi*shera!bgn la awal sket..berusaha utk x terlajak subuh!...sblm solat kul 430 cek 天気予報 dulu...ok..kul 9 nnt x hujan..mendung aje..maka bbq jadilah gamaknye pada hari ini..*sbnrnye sy agak mls nk g bbq ngan dak2 kenkyuu saye..hihi..mendoukesai nk kena bwk brg sendiri sume kan...then pas solat tu x puas ati cek blk 天気予報..waa...udah bertukar...hari ni smpi ptg ujan pulak..hihihi..lam kul 515 saye tdo blk dgn harapan akan dpt email dr maehara*person in charge utk bbq itu kul 7 nnt mengatakan bbq pada hari itu batal..hihi..seperti yg kujangka terjadi...sy terjaga dlm kul 830..cek2 phone tgk ade 2 mail..satu maehara n satu lg dr kak oja..hihi..maehara ckp bbq tak jadi..hihi..kak oja lak tnye bbq jadi ke tak sbb kalu x jd die nk dtg tokai..maka sy pun ckp kat kak oja bbq tak jadi n dapatlah saya berjumpe ngan ayyasy utk pertama kalinye semenjak die lahir ke dunia ini*slalu je g hachioji b4 dis tp x sempat g umah kak oja..hihi..yeay..ayyasy dtg tokai..hihi..abgnye si affan pun dtg gak tp die ikut ayah die g tempat laen..maka sy n sha pun masak2 sket2..kami masak laksa n wat kuih buah melaka sebagai hidangan kepada kak oja comot n mijah...bestnyer ade org dtg rumah..tp x best bile derang blk sbb akan rase sunyi blk..huu..sou omowanaika minna??

laksa

ayyasy

Thursday, June 4, 2009

khamis!

huuu...木曜日が来た!!!木曜日にはゼミがあるんだ!!!hari ni saye ngan cik sha ngan encek beko berazam utk happyou pki slide mase zemi...yela...segan ngan sensei slalu ckp sket2 je mase zemi...punye la da wat skrip sblm happyou...tapi ...思った通り紙に書いたあるものを覚えなかった...緊張過ぎるから...結局..maen ckp je ape yg terlintas..dan..naseb baek la mereka2 paham..huhu..rase mcm lepas satu batu besar je lps happyou tu..br la pas tu ade selera nak mkn....huuuu~~~
pas baca yasin berkenalan ngan penduduk tokai yg baru aka wife sifu senpai..hihi..seronok nye berborak...mcm2 bnde saye tau..
ok dah..jom sambung tgk zati dan si mawas..heeee~

Tuesday, June 2, 2009

無添寿司

smlm g makan sushi..br mkn 3 pinggan da kenyang!padehal x mkn nasi pun lg mlm smlm..ish..peliknye..x lapar ke saye ni mkn 3 pinggan aje??huhuhuhu......

Saturday, May 30, 2009

congrats bod!!!!hepi besday ida!!!

uwawawa..ari ni kawan saye bod telah pun menjadi puan..
puan hazwani binti abdul halim@noordin..
huhuhu..
bdak batch saye yg first skali kawen...
tahniah~~~omedetou gozaimasu!!!
dulu same2 blaja..bod duduk kat blkg saye..alih2 da jadi isteri org dah ari ni..
sori jarak tidak mengizinkan saye utk megikuti rombongan ke sana(T_T)
tp xpe krn doaku mengiringi majlis kamu pade hari ini agar semuanye berjln dgn lancar hendakNya...ameeen~
semoga bahagia dan kekal selamenye...insyaAllah~

oh ya..ida!!!hepi besday to u juge~
semoga pnjg umur n murah rezeki~


*blk nnt kte jmpe tau kawan2!!!
saya n ida on the way pi beraye zaman kecik2 dulu:P

bod n nadia @ SACC mall(sempat lg rembat satu kasut)hihi

lepaking @ sepang mase blk ari tu
(from left:fuzah nadia wani che mi bod)

Friday, May 29, 2009

sensei yg kepeningan~

hahahaha..hari ni class english juge agak memeningkan otak saye..
ayat yg telah di buat oleh kawan2 jepun saye telah membuatkan otak saye saket untuk memahamkan ape yg derang cube sampaikan..
sensei pun of coz la lg pening kan..
last2 sensei da pening sgt agaknye smpi bile da nak abes mase tu sensei srh budak yg buat ayat tu tulis balek kat blackboard next week pasal mebe die da x larat kot nak check ayat tu..lagi2 masa da nk abes..hahaha..sian sensei kan..
kdg2 nk la jugak tego sensei kan yg ayat2 yg sala tp..xpelah..sensei nk jugak ikut cara die kan..so kalu tego pun cam xde maknenye..hihi
bile da pening2 maka timbullah rase busan saye dan angin2 mengantuk singgah di mata saya menyebabkan mata saye kadang kala tertutup..hahaha..alasan2..kalo dah ngantuk tu ckp je la..
mane la x ngantuk...smlm tdo lmbt sbb tgk cite mlayu...
tah ape mimpi saye mggu ni kan..
saye dah tersangkut kat cite mlayu yg bertajuk "ZATI DAN SI MAWAS"...wpun cite die agak mengarut tapi saye layan je..hahahaha
x tau nape..mebe sbb saye asek dgr je tajuk die kot..
bile da tgk tersangkut lak tgk..
smlm berjaye abeskan cite tu sampai episod yg latest..hahaha..tidak ku sangka~
sesape berminat nk tgk silelah tgk cite tu..hahaha...saye suke tgk enot blakon dlm tu...

Tuesday, May 26, 2009

tibe2..

owh..pagi td bgn2 tdo je saye teringat mereka2 yg berada di dlm gmbr di bawah..tibe2 aje teringat mereka..mebe saye rndu sgt kat mereka2 kot...会いたかった~




p/s:dah hantar shibouriyuu kat sensei td..yeay~

andai sy seorg kanak2 rebina..

alangkah bahagia andai saye seorang kanak2 rebina yg tau hanye pegi ke tadika...
bahagienye la idup..
xyah pk masalah...
xyah pk psl itu..
takyah pk psl ini..
yg saye tau mase tadika dulu...
pagi2 ayah anta...
pastu dlm klas blaja sket2 je..
time maen bule maen ramai2...
da smpi waktu mkn,mkn ramai2...
pas mkn maen2 lagi...
da smpi mase blk uma..
pastu kat umah maen2 lagi!
langsung tak pk psl isu semase..
x pk psl masalah yg melande...
hanya MAIN!!
huuuuu...bestnyer la tgk budak2 kat tadika seblah dai saye ni...hanye maen je keje derang dikala sy mahu pergi ke dai!!!
urayamashi~~~~

Monday, May 25, 2009

mmg killed time gile weekend ni!

huhuhu..sgt membuang mase pade mggu ini!!!padehal entry sblm ni ckp pasl mase!haha..
ni la akibatnye asek g libarary je tetiap ari..da busan buang mase kat library buang mase kat tmpat len lak....hihi
pagi kelmarin xla buang mase sgt kan sbb blaja gune mesin ngan senpai..
pastu ptg tu plan2 nagn sha utk membuang mase ke hachioji..
mlm tersebut bertolak ke hachioji...
smpi hachioji membuang mase borak2 n gosip2 ngan mijah comot n salmi smpi subuh...
esoknye membuang mase lagi sebab bgn lmbt akibat tdo lmbt...
ptg nye membuang mase lg n lg window shoping ngan sha kat hachioji n machida..satu hape pun x beli..cesss..sgt buang mase!
kemudian buang mase lg mkn kat otoya..
setelah smpi tokai membuang mase bermain boling pule..
setelah abes maen boling mereka ajak membuang mase g karaoke pule.....
huuuuuuuuuuuu...MEMBUANG MASE aje sy mggu ni!
shibouryuu x siap lg..tp buang mase sesuke ati jer~ngeh3...

Thursday, May 21, 2009

dah jumaat??

uwa...cepatnye mase berlalu kan..its already friday today..bak kate kak ili last week..masa x kan tggu kite*x bule nk ckp..ehhh..mase..jgn la jln cepat sgt..tggu le aku..kte jln same2 slow2 e..xdenye mase tergedek2 nk tggu kte...pastu mase takkan berulang kembali*wpun sejarah mungkin berulang kembali kate tomok:P..n lg satu masa tidak bule dijual beli*3 seploh..3 seploh..xdee nye mase 3jam bule didapati ngan harga seploh hinggit....jadi..kena kenalah bijak menguruskan mase n gunakan mase dgn sebaiknye*peringatan utk diri ini yg juge kadang kala x gune mase dgn sebaiknye..byk bnde nk kena settle kan so pndi2 lah bahagikan masa ye shera..hihi..sbnrnye saya nk tulis blog ni smlm tp terlupe*dush2..x bule lupe2 nnt da tue nyanyuk..smlm sha masak asam laksa..terubat la rndu saye kepada laksa dimsia..huhu..sedap~~~..smpi saye tepon mak saye semata mata nk ckp saye mkn laksa*erk..tp gayut dekat2 sejam stengah jam juge...hahaha...bule ke smlm sy membayangkan hari ni takde clas*mebe sbb last week cuti..seb baek la sha ingtkan saye..kalu x hari ni saye da bgn lmbt da..hehehe*kantoi la plak ek bgn lmbt...ade satu clas je pun..hihi..pastu balek n tggu hari esok sbb esok saye kena g dai blaja nk smbg litar ngan senpai..sian senpai wpon dah grad kena dtg ajar kitaorg sbb kami x reti nk smbg litar tu..hihi..yoroshiku ne senpai~

Monday, May 18, 2009

report for today~

hari ni..saye godek2 komp kat lab kenkyuu..nk try2 hidupkan mentol pki programmer..hihi..tp x berjaya juge(da byk kali try tp sy xtau cara nk smbg)..bile okada dtg kami pun same2 la try..try2 cucuk2 sana..cucuk sini..pastu....."popppppp"..satu wayar meletup n mengeluarkan percikan api..waaaa...terkezut saye!!!...kami x berputus ase!try lg godek2...pastuuu..."popppppp"..meletup lagi!!!..ok..kite berenti kat cni je la..sgt bahaya la sambung2 litar ni..program dah ok just cara nk smbung wayar tu kami x tau..nk x nk..sy srh okada msg senpai yg dah grad this year yg wat pasal kenkyuu tu utk ajar kami pasal cara nk smbg litar tu pade weekend ini..huh~~pengalaman yg menakutkan hari ini.....

kesimpulannyer...jgn maen2 ngan api kecik2..nnti jadi api besar..bahaye!!hihi
adekah natsu telah bermule???toink2 persoalan bermaen di minda~

Saturday, May 16, 2009

berikanlah ku kekuatan...

huhuhu..saye rase seperti ingin pulang ke msia skrg juga..bertemu dgn mak ayah saye..sbnrnye agak tertekan sket ngan kenkyuunye..yela mebe org laen da stat bz ngan kenkyuu tp saye??huhu..smlm bgn pagi sy baca2 sket psl kenkyuu then ptg tu encek beko ajak saye g hachioji saje2..yela sy pun nk hilangkan sekejap kerisauan saye tu maka saye pun ikut la die g sana..tenangkan hati sket melawat kawan2 yg laen..hihi..pas jln2 tu singgah umah oiyour jap tumpang solat umah die..sempat la tgk keliwon satu episod kat ctu..hihi..then mereka bercadang utk maen futsal..b4 maen tu encek beko nk mkn dulu so kami pun pegi la ke papageno kat minami oosawa..smpi2 kat sana pnjg la pule barisan org nk mkn..disebabkan lapa maka kami sanggup tggu gak sbb encek beko teringin sgt nk mkn kat ctu..papageno tu tabehoudai(buffet)..bila smpi turn kami maka kami pun makanlah dgn amannye..hihi..mmg x sempat dah la nak maen futsal sbb tggu turn td lame..so gtau mereka x jadi men futsal..pas mkn kami trus blk tokai..smpi tokai..sampi umah..rase nk call rumah tp..smlm saye dah call..kelmarin pun..sian nnt mak saye risau saye nnt sbb call tetiap ari..so x jadi call pastu sy tdo je..begitulah hari sabtu saya berakhir~

p/s:hepi teacher's day to all teachers that have made me as i am today....

hari ini kena jadi lebey rajennnnn okayyyyyyy.....wahai angin2 sejuk kat luar..tiupkan le angin kerajinan ke dlm bilikku ini!!!

Monday, May 11, 2009

sabar je la..

erm..sepatutnye..hari saye dan partner research saye jumpe kat lab..tapi...last2 minute die bg mail "kyou no syuugou ha nashi ni shitekudasai"*tolong batalkan perjumpaan pade hari ini..ya Allah..sabarnye la saye..da la ni first time nk jumpe setelah sekian lame die menyepi..huh!!sume saye sorg2..saye la terhegeh2 mesej die..saye la cari bahan..die lgsg x ckp pape kat saye..baek saye wat sorg2 dr dapat partner yg mls cam die*jahatnye saye kate die mcm tu..sori la okada saye terpakse ckp anda begitu..erm..xpela..ni lah name die cabaran kan..saye kena jugak hadapi semua tu wpun ianya agak payah*mn ade bnde sng je kan dlm hidup ni..semoga saye dapat menjadi lebih kuat dan lebih sabar dan juga dapat membesar bagaikan juara!!yea...ganbatte shera!!!!!!*saye rindu mak ayah saye..sob..sob..terase nk blk skrg juge!

Saturday, May 9, 2009

4 tahun lagikah??

huhuhu...sehari sebelum kelmarin aka hari khamis yg lepas...sy..dgn ini berjaya membeli tiket balek ke msia pada bulan ogos nnti..hihihihi..konon2 4 taun lagi ek br blk*blk nnt mesti kena perli ngan dak2 ni..setelah membuat imbasan kembali secara rasminye saya telah pulang ke msia pada setiap cuti sem!!*shera??mengape jadi begitu?kate xmo balek 2 taun duk jepun?tu pun setelah berfikir fikir tarikh yg seswai n setelah mendapat kebenaran dari sensei saye utk ponteng beberape hari*mintak mahap sensei~sy ingt konon2 nk blk mengejut la xmo bgtau parents saye*konon2 nk wat kezutan ala2 AF..tp sy merasekan itu bukan satu tindakan yg bijak krn saya dpt rasekan mesti saye kena marah dulu nnt b4 depa dtg amek saye kat klia*tu pun kalu depa ade kat uma..kalu depa xde cmne?tdo kat airport la saye?..hihi..maka semasa saye berYM ngan mak saye*habis satu umah saye die nk tgk..terpakse la saye bwk laptop pusing2 satu umah saya telah mmberitahu akan pulang pada bulan ogos..tergelak aje mak saye dgr sy nk blk*maklumler konon2 xmo blk 2 taun kan..hihi br je ckp balek mak saye da kirim brg..hahaha..smgt sungguh~..oh ya..saye terlupe wish happy mother's day!!!*padehal sblm tu bnde tu la saye nk ckp b4 YM ngan mak saye..saya msg je la td..hihi..
btw impian saye utk tidak pulang ke msia selama 2 taun menghabiskan degree kat jepun ni tidak kesampaian..*sdg prepare mind saya utk terima segala ayat2 perli yg bakal diterime nnti kepada sesape yg x beli lagi tiket sile la beli cepat2 sebab tiket da nak abes!

p/s:encek beko demam..odaijini ne!

Thursday, May 7, 2009

golden week~

golden week ku dipenuhi dgn aktiviti2 berfaedah..hihi..smggu cuti rase x cukup..nk cuti bermggu mggu lagik...hari sabtu saye gi atsugi 2 hari 1 mlm coz ade program kat sana..blk je dr program tu saya teman anis g anta keta ngan reya..then kami blk..mkn2 rmi2 ngan salmi n comot then mereka pulang ke hachioji then kami(saye sha n reya)tdo..esoknye saye mengemas kini resume saye..seharian asek duk menatap resume tu..then tgh2 mlm bute saa sha n reya dgn slambernye jln pki kot g amek gmbr kat machine tepi lawson..org nk ckp ape x kesa da yg penting kami dpt amek gmbr utk attach kat resume..hihi..esoknye pulak ade career fair..mcm nk xnk pegi je sume org..sume mcm pegi separuh hati je..hihi..saye ade interview ngan SPA...sha ngan beko kena interview ngan org melayu so ckp melayu je la diaorg*tak aci!!...saye lak dpt indian..terpakselah speaking ikut cara sendiri*maklumle tak prepare papekan..tp da nk abes interview tu die ckp melayu saye pun bantai je la ckp melayu..hihi..pastu kami pergi la ke beberape syrkt lain..dgr explaination n hantar resume pastu abes..pas abes tu mcm2 tempat la dicadangkan utk kami mkn*perut da menyanyi2 dgn girangnye..tp nk g sume org kat satu tempat pade satu mase tu agak susah la coz mesti x muatnye*kdai jepun kan kecik2 belaka..so kami pecah..saye ikut mereka2 pulang ke tokai dan makan kat taj restaurant kat isehara*tgh2 jln da x tahan lapa kami mkn tenya dulu:P..hihi..smbil2 mkn duk bincang nk g yamanashi tgk shibazakura(rumput sakura)..sy nk sgt tgk bnda ni..akhirnye impian ku tercapai..*tq ya rakan2 sekelian yg menjayakan aktiviti ini..hihi..but felt sorry to matle bcoz aktiviti ni dirancang last2 minute..x sempat nk gtau awal2..pagi sblm tolak tu br decide tul2*sian matle kena tinggal...xpe la..next time kte g panjat gogome lak eh..hihi..pas blk tu kami singgah gotemba*tp sy x beli pape pun sbb ngah kepokaian..hihi..blk..mkn..cek email..saye tdo dgn lenanye...itulah golden week saye*kenkyuu x prepare pape utk present kat sensei but luckily sensei x srh present..hihi

Thursday, April 30, 2009

holiday!!yeay~

cuti bermula esok..hihi..seronok nye saye...org laen sume start cuti hari sabtu tp U saye start cuti esok sebab ganti cuti hari rabu hari tu(sepatutnye cuti tp U kami x cuti)..biase la U saye mmg camtu..time org len cuti kami x cuti...kami cuti org len x cuti...suke kumpul2 cuti skali byk..huhu...cuti kali ni dinamekan golden week sbb satu jepun cuti start from saturday til wednesday...sabtu n ahad saya de program..tp 5 hb ade career fair..time tu ade interview lagi..resume in japanese saya x wat pon lg(mls sungguh)..hihi..tp yg penting cuti!hihihi..selamat bercuti ya rakan2~

p/s:cmne selipar saye bule tetgl sebelah kat tempat parking???pelik sungguh~

Sunday, April 26, 2009

first nomikai(drinking party)..

smlm..sy sha dan encek beko join nomikai(drinking party) circle(サクル) kitaorg...first time ni kitaorg pi nomikai..sblm ni dgr je dak2 len g nomikai..bile da pi br tau cmne nomikai tu sbnrnye..hihi..da le time pegi tu hujan lebat..kasut saye ni mcm kapal yg dah penuh air..dgn angin kuatnye..sejuk gile..nomikai nye kat 伊勢原(isehara)..kena byr 2300yen sorg(mahal la agk kan)..飲み放食べ放(unlimited drinks n foods)..so dlm hati ni doa2 la mintak2 la ade ikan ke or mknn2 laen yg kitaorg leh mkn..xde la kitaorg minum skali beers or alcoholic drinks tu..kitaorg minum お茶(tea) n カルピス(calpis) je la...hihi..pas duduk byk la foods yg smpi spt hotdog..daging msk pe tah..ayam grg...takoyaki..fries...seb baek la ade takoyaki n fries..mende tu je la kitaorg duk mkn..food yg len2 tu tgk je la..hihi..just borak2 ngan mmber baru..senyum2..tgk org mabuk(sorg minah ni mabuk smpi mcm x siuman dah..siap tetido lg kat ctu)..huhu..seb baek la kitaorg duk semeja ngan geng2 jepun yg baek2..xde la diaorg bising sgt cam meja lagi satu..huhu..ade la 2 jam lebey duk kat kdai tu..then bersurai..ingtkan dah habes dah..rupe2nye dioarg nk smbung lagi nomikai kat tempat laen..tp optional la..sape larat pegi la..kitaorg mestila balek kan..hihi..cukup la skali je experience..br saye tau pas minum arak ni rupenye bdn jadi panas..de sorg mamat yg minum byk ni ckp die panas gile padahal sy rase sejuk gile time tu..patut la si kusanagi(group SMAP) tu bogel..panas kot plus tgh mabuk gile..hahaha..haih...mcm2 perangai la jepun ni kan..yg penting..org2 jepun ni mcm x ble hidup je tanpa arak saye rase..hihi..sket2 nk minum..cube la minum jus ke..air kosong ke..teh ke..kan baek utk kesihatan..hihi..btw pas kitaorg blk tu masing2 lapar maka kami pun mkn kat indian restaurant..puas ati mkn smpi x abes..hihi..hopefully skali tu je la saye g nomikai(x tau la kan kalu sensei sy tetibe ajak g nomikai lak nnti)..


bersame dak2 baek kat meje kami

Thursday, April 23, 2009

so many things to do...

smlm sy pnat sgt sbb satu hari x duk uma..kuar pagi blk mlm..so mlm tu sy tdo awal..punye la ngantuk siang tu ingt mlm leh tdo ngan nyenyak nye...sy masuk bilik kul 9 dgn niat utk tdo..tp..bile da kul 10 sy maseh x ley tdo lg..pastu dpt call dr fatin die nk dtg..rupnye nk bg kek coz smlm bday die..*thanks ya cik fatin*...pastu sy masuk bilik nk teruskan aktiviti tdo ..tp..sy tgk jam da kul 12 mata sy x lelap2 lg..camno ni..last2 sy da geram sy tutup muke ngan selimut pastu ntah kul bape la br sy tdo..sy rase la kan mebe salah satu sebab sy x ley tdo*wpon sy mengantuk sgt ketika itu*adelah krn sy pk psl kenkyuu*research* saya...saya maseh x tau lg sy nk wat pe utk kenkyuu..tgh cari2 n pk2 lg nk wat psl ape..da la aite*partner* sy xde contact lgsg ngan saya...haih..sabo je la..then ari ni sy g clas cam bese..tp cuak2 gak sbb takut sensei*lecturer* sy tnye pasal kenkyuu..dlm hati ni ckp jgn la die tnye...skali..da lps dak2 master happyou*present* progress kenkyuu diaorg sensei tnye lak kami yg 4 nensei*4th year student* ni psl kenkyuu..sudah..masing2 sume terdiam je..hihi..bile tibe turn sy si aite sy ni yg jwb..tgh2 die ckp tu die gtau yg die nk tukar masuk kenkyuu same ngan member die lak..sensei pe lagi..perli je la die..sy x kesa pon kalu die nk g tukar kenkyuu..lg sng sy wat keje sorg2...ape ni..ape kenkyuu saye nk wat ni...idea2..dashite kudasai!!!!!!!!!!!

p/s:dpt duet free ari ni..hehe..tq la krjn jepun~

Sunday, April 19, 2009

nice weekend..

huhuhu..smlm sy nk g hachioji melawat baby kak oja aka adek si affan tp x jd..so sy duk je la kat uma...sha g hachioji..so tgl la saye keseorangan..hihi..ptg lak sy busan sy g maen pingpong...pastu sy g men game lak kat uma apis..hihi..mlm sy x leh tdo so syn layan gossip girl..sbnrnye saye x sbr nk tggu ari ni sbb arini cik tka n cik ma dtg uma saye..meriah cket la borak2 gosiipp2..oppps..hihi..derang smpi je trus borak2..smbil bfast..pastu..sume tdo dgn nyenyaknye krn mereka kepenatan sementara sy prepare lunch..hihi..after derang bgn kitaorg g U tgk boys men bola..x tgk sgt pun sbb g jln2 dlm dai tu..hihi..sempat la shot beberape gmbr..mlm lak ade plan menanti..men boling(tp tetibe x kesampaian hajat uk bermain boling krn mereka sume tdo)..hihi..sronok2..lame x spend mase bersame mereka..this weekend sy x sunyi...tp..weekend nextweek akan jd seperti weekend ini kahh???only Allah know...*pening dgn kenkyuu*...~sigh~

di dlm dai

Thursday, April 16, 2009

terase nk men gamelan..

oh ya..smlm saye transfer folder cite gossip girls from harddisk to laptop(da lame x gune harddisk tu sbnrnye)..hihi..pastu sy ade nmpk satu file yg ayashii(suspicious)..saye open la file itu..bile bkak je rupenye2 itu adelah file gamelan yg sy record dulu..terase rndu gle nk men gamelan..da lame x ketuk2 bonang(kalu kat skola dulu peqah ngan epul men mende alah ni)..saye replay byk kali coz nk dgr byk2 kali wpun sebenarnye saye dgn smgtnye nk tgk cite gossip girls pade awalnye..hihi..saye ade attach file tu kat cni..so..slamat mndengar lah ye..

ow 1 more..clas scientific english saye sgt best wpon kdg2 saye x phm ape yg mereka present(phm2 la english japanese camne kan..kdg2 jadi rojak sbb mix english n japanese)..time x phm tu saye pndg sha..sha pndg saye..pastu kitaorg senyum je sebab due2 same2 x phm..hihi..next week turn kitaorg introduce diri kitaorg lak..pastu sensei srh prepare pilih satu brg2 yg doraemon ade pastu describe bnde tu..rase klaka lak tp menarik kan..hihi..papepun sensei research saye seorg yg baek pade awalnye tp.........pd akhirnye..bak kate senpai saye "shizuka na kowasa"(diam yg menakutkan)..which means lps ni saye kena simpan je la dlm ati kalu tetibe kena mrh ngan sensei nnti..ganbatte ya dak2 kenkyuu(research) saye~~~


gamelan

Monday, April 13, 2009

medoukussei na..tp..大戸屋 best~~

hurm..yesterday went to machida..me,hafiz,sha n beko..teman sha g tukar phone also help para2 junior settlekan hp diaorg..x la bajet smpi mlm blk coz bajet kjap je la settle hp tu sume2..at first we went to yodobashi machida..ingt leh wat kat ctu..skali..susa coz nk kena ade kad credit la..kenkou hoken(health insurance)la..ape la kaitan kenkou hoken ngan nk wat hp..x phm tul..bile tnye nape nk kena ade kenkou hoken diorg pun tak tau nape bcoz that is one of the regulations..haih..da la staff yg sorg ni ckp laen..staff yg sorg ni ckp lain..yg mane satu yg btul pun x tau..byk songeh tul..sian erny coz org tu da siap bg hp kat die srh die check ade calar2 ke tak mcm nk bg dah hp tu kat die..skali bile check kat softbank tak lepas gak..haih..then we moved to another shop..kat ctu ingt leh wat hp coz die mintak document2 sume..siap da srh fatin pilih nk hp kaler ape..dah siap masuk beg dah kotak hp tu...junior2 yg nk pki iphone sume dah sronok..skali.."softbank ha ima motto kibishikunatte shimashita"...x leh gak wat kat ctu..kat ctu if ade kad kredit br leh wat..tu pun hp byr cash dulu br dpt..yg fatin lak pki kad kredit saya br leh wat sbb saya ckp sy nagn die kazoku(family)...br la dpt hp tu..haih..yg plg wat saye agak marah la kan..asal la die tak check awal2 dulu bule ke tak..takde la berjam jam kitaorg tggu kat ctu..buang mase bape jam kat ctu..huhu..sabar je la ek..junior2 sekelian sbr sket la ek menunggu kenkou hoken korg n buku bank korg tu eh..da dpt tu sume br la sng sket kot nk wat pape process..yg penting..sha da bertukar memakai iphone..hihi...sori sha terbgtau kat cni lak..hee~
also thank to sha sbb syoukai(introduce)kdai mkn yg best iaitu 大戸屋..sesape yg berminat mkn kat ctu ni link die..click sini...check it out..

Saturday, April 11, 2009

setelah bersabar selame semggu..

alhamdulillah saya n beko slamat smpi ke nihon pade 5 april yg lalu..disebab kan prsn berada di msia tu masih blum hilang n utk menghilangkan prsn tu sy n beko berjln ke ueno kouen dulu(xmo blk uma sbb nk blk msia balek)hihi..kat ueno ingt nk tgk org berhanami..skali ramai gile la org d ctu smpi susah utk kami bergerak..maka kitaorg mengambil keputusan utk kuar dr ueno kouen tu n pergi ke ameyoko(tmpt shoping kt ueno)..jln2..sy x beli pape pun tp beko dpt la hasil tangkapan yg sgt berbaloi kat ctu iaitu boot bola..harga kat kdai tu ade 60% discount so utk kasut yg berharga berapa tah..(dekat2 2 man kana..)die leh dpt ngan harga 5 sen..berbaloi la kot bagi pemain2 bola..hihi..pastu balek la uma tp sy busan krn komp saye gile..speaker rosak..time da smpi jepun ni la br die nk rosak..seb baek la ade iphone yg menjadi tempat saye bermaen tenet di kala ketiadaan laptop saye yg cube utk dibaiki oleh encek beko..baiki2 tp x leh lalu smlm sy n encek beko ke akihabara mmbeli laptop baru..baru la sy bule duduk di rumah dgn amannye dgn adenye laptop barus setelah smggu ketiadaan laptop..semester baru bermule..kohai pun ramai dtg cni so sy n sha kalu busan2 pg la ambush rumah kohai..hihi...sdg memikirkan ape yg sy nk wat utk kenkyyuu saye ni..pening pale memikirkannye..haih...

Sunday, March 22, 2009

carrot cake

setelah sekian lame akhirnye terupdate juge blog ku ini..sebenarnye byk input nk letak tp dek krn perasaan mls yg membelengu diri ini maka tidak terupdate la blog ku ini..hihihi..ni pun da busan tatau nk watpe br la rase nk update wpon ade sket la prsn mls tu lg..hihihi..tah bile la nk rajen..ok..berbalek kpd tajuk post ini..smlm sy ade prsn sket rajen..so sy pun menyuruh mak saye mengajar saya mmbuat carrot cake..sy bgn pagi2...sy tnye mak saye ape yg perlu lalu sy pun keluar mmbawa kereta membeli brg2 yg di perlukan..setelah sume cukup sy pun pulang dan ptg itu sesi pembelajaran mmbuat carrot cake berjln dgn lancar..hihi..memule nk wat due cake terus tp takut tak jadi maka kitaorg wat satu cake dulu..buat..buat n buat..maka cake pertama telah siap..hasilnye???yummilicious..hihi..maka seterusnye kami membuat carrot cake yg kedua..tp saye agak kurg suke letak almond byk2..tp mak saye suke..so nk bg fair yg first cake letak almond byk2..yg second cake letak almond sket je..hihi..pastu patutnye ade topping..dgm smgtnye nk wat topping tetibe tgk xpired date kat cream cheese yg mak saye beli hari tu da lame xpired rupenye..nk kuar g beli mls..so mkn je la carrot cake itu without topping..still sedap..hihihi..



tu la hasil nyer


ni resipinye..ngeh3..

1. 4 oz tepung wholemeal
2. 2 sudu teh baking powder
3. 3 oz minyak jagung
4. 3 oz gula perang
5. 1/2 sudu teh esen vanilla
6. 6 oz carrot parut
7. 2 biji telur
8. 1/2 cwn walnut(optional)

cara2 nye..
1. pukul telur+ gula smpi kembang
2. masukkan carrot+tepung wholemeal +baking powder+esen vanilla..gaul2 smpi sebati
3.masukkan minyak jagung n walnut..gaul2 lagi..
4. bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah..siap utk dimkn..

tq mak krn mengajar saye..hihi

Thursday, February 26, 2009

jason was awesomed~

act sy da nk update blog ni kelmarin tp x menyempat nyempat...hihi..cik hana pun smpi ym saye suh update blog..die busan la tu(hana br bape ari kat msia takkan da busan kot:P)
kelmarin ade la bday seseorg tu...sy da tatau nk bwk g mane(tokyo tatau nk g mane)..pastu sy pun decide mmbw die ke concert jason mraz..kebetulan cik ajis serta cik peqah n encek lan(schoolmate saye)pergi jue..so best la cket ramai2..hihi..kitaorg memule pi mkn kat roppongi dulu..mkn kat iran restaurant...suggested by alireza akrami iaitu dak gunma dai(kwn peqah n lan)hihi...agak skema..tp klaka...slalu je di buli oleh kami..hihi..pas mkn solat2 sume then we all moved to shibuya..concert itu berlangsung d C.C Lemon Hall kt shibuya...concert stat kul 7...awal2 tu grup kimaguren wat opening show...best gak grup tu..hihi..pastu jason wat show smpi lebey kurg kul 9...mmg mantap..suare die ley wat mcm2 suare..kagum cket kat ctu..hihi..last2 tu die combine ngan kimaguren wat show..masuk plak tu lagu jason nagn lagu kimaguren..hihi..best2..pastu nk blk cam awal lg pi mkn2 dulu ngan diaorg..then bout 10 br la kitaorg gerak balek..sy puas ati la coz jason mmg pndi amek ati peminat..cara die perform bagus..dan plg gumbira encek beko gumbira sy mmbw die ke ctu..hihi..happy bday to u lah yer...da 22..tue!!sy pule bakal menyusul ke alam 22 nnti..huu...

lan wat show in front of that texas girl..hihi..sedap lan nyanyi..

sy bersame lan ajigiji cacat peqah n alireza skema..

hasil tangkapan pada mlm itu..

muke lan 1/8 je nmpk..hee~


Tuesday, February 24, 2009

jyousei gentei trip..hihi

jumaat mlm ari tu mereka smpi gak kerumah sy..wpun sehari je mereka tdo kat uma sy tp sy sgt2 gumbira dgn kedtgan mereka..hihi..the first grup yg smpi adelah grup2 shibaura girls..yg len2 tu(tom n da gang) smpi lmbt coz mereka bertolak ngan kereta..hihi..aktiviti pertama pade mlm itu adelah mmbuat karipap..sy,cik as,ain kcik,dan cik tka berusaha menyiapkan karipap pade mlm itu..kitaorg supper pd mlm itu dgn karipap tersebut..hihi... haa...mcm2 bentuk karipap..heksagon..oktagon..sume 'gon' ade..hihi..klaka2..

tu ler hasilnyer...cik tka,ain kcik,asmiza ngan aku wat..hihi

bile girls dah berkumpul mcm2 la cite kuar..cam tak biase je kan..hihi..tdo mlm tu dlm kul 3 kot..pastu soknye bgn pepagi prepare2 food utk dibawa mase trip kami..hihi...departed from umah sy bout 11 am then first tmpt yg kitaorg p adelah ke tempat ichigo gari(strawberry picking).memandangkan sy dah g ichigo gari b4 diz sy pon tak masuk bersama mereka..sy ngan ain duk kat luar je bergosip2 smpi derang abes mkn..

bergosip ngan cik ain

dan..juara makan strawberry itu adelah cik mijah..55 bijik tau cik mijah mkn..hihi..pastu kitaorg moved to next destination iaitu atsugi..kat sana da smpi kitaorg check in then pi maen2 kat hall..maen basketball la...badminton la..n so on..hihi..pastu ptg tu kitaorg blaja wat udon sendiri..uli tepung sendiri...mesin sendiri smpi la jadi udon..masak syoyu sendiri..ptg syr sendiri..sume sendiri lah sng citer..sgt best!!!dan udon itu sgt lah sedap...maklumler..hasil tgk sendiri kan..hihi...malangnye saye hanye bersama mereka sehari je..mlm tu sy balek ke tokai semula ats sebab2 yg tak dpt nk dielakkan:P..hihi..whatever it is sy sy gumbira bersame dgn kamu semua hari tu..mari plan next trip pule..hihi

udon yg kami wat

sronok bersame kamu semua~

Thursday, February 19, 2009

ypm's visit to tokai~

hihi...lil bit shocked when i received email from fujimoto the day before yesterday that ypm will visit tokai university today..fortunately for me i had nothing to do and could meet them..they arrived at about 10 am and we went to the 食堂 and had small talk there..borak2 cam biase je..not really talked bout serious matter..yg ade pun just me,beko,hilmi,tajuddin,kak nana..yg len balek msia n bz..oh ya...kak halimah also was there as the tourist guide(i guessed)..hihihihi..then cik nur n dr suhaya told that they want to visit my house..aiyooo..rumah ku dilawati..apesal la x pi umah cik nana ker:P..seb baek la umah x bersepah...hihihi..n the others went to visit hilmi's house..after that we had lunch at 夢庵..boraks2 n makans2 then went back to tokai university to take some memorable picture..hihihi..really happy they came here~..do came again ya... in front of my house~

wit tokaians..time ni cik nana x smpi lg..hihi

mkn kat yumeian~

tak nmpak la pule fuji mountain..

また会いましょう。。。

Tuesday, February 17, 2009

seperti yang ku jangka terjadi~

seperti yg ku jangka terjadi..hihihi..hari yg ku tunggu2 tibe jua..ptg tadi sy de driving test..dr umah smpi le ke tempat berlepas nk amek test tu sy tak cuak pon..pelik gak..sebab saye rase mmg saye akan fail kot:P..lg2 mamat jepun yg terer speaking kat sebelah saye ckp die pun tak lps mase first time..yg mamat peru lak ckp"better not to tell u how many times i failed"..hihi...pastu korek2 la cket dr mamat jepun yg terer speaking tu kat mane yg patut kena pay attention..die pon gtau la sket2..saye bajet sy akan naek satu kereta ngan encek beko sebab angka giliran encek beko depan saye...dapat la sy tgk encek beko drive dulu b4 sy drive..skali..encek beko nek keta len saye nek keta len...fortunately for encek beko sebab die tgk org len drive dulu b4 die drive...unfortunately for me saye menjadi pemandu dgn ade sorg mamat duk blkg tgk saye drive..nape la die tak drive dulu..malu sungguh saye...hahaha...blasah je la bwk..pakcik polis yg duk sebelah saye ni smgt explain itu ini kat saye..maklum le sbb sy ckp kat die ni first time saye amek clas tanpe practise dulu...tgh2 drive mmg semang gile la die..mebe die cuaks kot sbb sy perempuan n first time amek test..hihi..tgh2 drive mmg semang gile la die.."ok belok kiri!..ok belok kanan!ok jln terus!ok laju!ok KITE BALEK LAH SEBAB AWAK NYE MARKAH NI DAH FAILED!"hahahah..sy menjadi over excited dgn semangat pakcik tu yg berkobar kobar sehingga saye failed..hahaha...sy rase mamat yg duk blkg tu pun gelak kot dgn smgt pkcik tu yg berkobar kobar...slps memberi nasehat sy ckp time kaseh kat pkcik tu n keluar dr keta dgn geli hati+malu kat mamat yg tgk sy drive kat blkg...mesti die kutuk2 sy tu..hahaha..pas da abes tu sy nek atas balek borak2 ngan mamat jepun peru tu..mamat peru tu da 5 kali rupenye die failed..masuk yg ari ni nye 6 kali la..hihi..mamat jepun tu pulak br sekali tp die lepas kot yg ari ni nye sbb tgk die bwk keta td cam ok..hihi..pas sy n encek beko pon failed kami pegi ke saizeriya n mkn sepuas puasnye meraikan ke"fail"an kitaorg..kikikiki

Thursday, February 12, 2009

silap haribulan da..

huhu..aku dgn smgt nye bgn pagi2 pade hari ini(wpon rase sedey sket sbb mostly tokaians rmi yg da balek..tggllah daku bersame beberape org sahaja yg juge akan pulang tidak lame lg(T_T))..mandi2 n siap2 utk ke dai(U)..dgn bangganye mengunci pintu..skali br je menapak dlm 20 langkah ade pakcik kuroneko lalu n berenti depan umah..punye la lari patah balek ingt aku nye brg yg aku order smpi..skali brg org laen..malunye saye:P..pastu patah la balek g dai..smpi2 kat dai pegi la 16号館..sebab sensei kate happyou(presentation) 4 nen sei(student 4th year)ade lah d ctu tp aku tatau tgkt bape..skali aku ngan encek beko dgn smgtnye naek la tgkat due..intai2 sket kat dlm kelas2 tu...nmpk la senpai2(senior2) tu dlm clas tu tp...x la nmpk mcm ade happyou..lek je derang borak2 cam baise dlm clas tu..aku da x sedap ati..trn la bwh balek..g la kat area2 bilik sensei tu konon2 nk tnye sensei..skali tak jd..patah balek 16号館..terserempak ngan senpai2..pastu tnye la derang..happyou bile..sekali derang jwb esok da...cessssss..punye la smgt bgn awal wpun terase katilku sungguh sedap utk ditiduri pade waktu itu(sebab smlm tdo lmbt lepak kat saizeriya nagn kak nana azril shidee anas shairam encek beko n matle smpi la saizer tu tutup)...rupenye sala dgr tarikh da..huhuhu..terus je balek..masak2 simple2..mkn..smbg balek tdo..moral of da story..jgn jadi spt saye yg slalu je sala tarikh:P