Sunday, March 22, 2009

carrot cake

setelah sekian lame akhirnye terupdate juge blog ku ini..sebenarnye byk input nk letak tp dek krn perasaan mls yg membelengu diri ini maka tidak terupdate la blog ku ini..hihihi..ni pun da busan tatau nk watpe br la rase nk update wpon ade sket la prsn mls tu lg..hihihi..tah bile la nk rajen..ok..berbalek kpd tajuk post ini..smlm sy ade prsn sket rajen..so sy pun menyuruh mak saye mengajar saya mmbuat carrot cake..sy bgn pagi2...sy tnye mak saye ape yg perlu lalu sy pun keluar mmbawa kereta membeli brg2 yg di perlukan..setelah sume cukup sy pun pulang dan ptg itu sesi pembelajaran mmbuat carrot cake berjln dgn lancar..hihi..memule nk wat due cake terus tp takut tak jadi maka kitaorg wat satu cake dulu..buat..buat n buat..maka cake pertama telah siap..hasilnye???yummilicious..hihi..maka seterusnye kami membuat carrot cake yg kedua..tp saye agak kurg suke letak almond byk2..tp mak saye suke..so nk bg fair yg first cake letak almond byk2..yg second cake letak almond sket je..hihi..pastu patutnye ade topping..dgm smgtnye nk wat topping tetibe tgk xpired date kat cream cheese yg mak saye beli hari tu da lame xpired rupenye..nk kuar g beli mls..so mkn je la carrot cake itu without topping..still sedap..hihihi..



tu la hasil nyer


ni resipinye..ngeh3..

1. 4 oz tepung wholemeal
2. 2 sudu teh baking powder
3. 3 oz minyak jagung
4. 3 oz gula perang
5. 1/2 sudu teh esen vanilla
6. 6 oz carrot parut
7. 2 biji telur
8. 1/2 cwn walnut(optional)

cara2 nye..
1. pukul telur+ gula smpi kembang
2. masukkan carrot+tepung wholemeal +baking powder+esen vanilla..gaul2 smpi sebati
3.masukkan minyak jagung n walnut..gaul2 lagi..
4. bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah..siap utk dimkn..

tq mak krn mengajar saye..hihi